Monthly Archives: maart 2013

Project in Louvre Museum ”Les Arts Decoratifs” Parijs

VABO Composites produceert composiet schalen voor grote expositie in Parijs.

Momenteel vindt in Parijs een expositie plaats in het Musée les Arts Decoratifs voor Van Cleef & Arpels (één van dé toonaangevende makers van sieraden en parfums). Het ontwerp van de schalen is afkomstig van het Franse architectenbureau Jouin Manku. In opdracht van Nedcam heeft VABO Composites de vijf grote hangende schalen voor deze expositie geproduceerd. In elke schaal zijn rondom ca. 40 LED’s geplaatst. Een sprookjesachtig resultaat!! De tentoonstelling zal tot en met februari 2013 nog te bewonderen zijn in het Muée Les Arts Decoratifs in Parijs (grenzend aan het Louvre).
VABO Composites gevestigd in Emmeloord produceert hoogwaardige composieten, het transport van de schalen is verzorgd door van Wieren transport.
Het was de bedoeling om 5 identieke schalen te vervaardigen uit een sandwich constructie van glasvezelversterkt polyester met een PIR-schuim kern. De schaaldelen hangen aan 4 staalkabels die niet allemaal evenveel gewicht dragen door de verschillende standen van de schalen in de ruimte. Het gewicht van de schalen moest daardoor beperkt blijven tot maximaal 600 kg per stuk, maar wel met voldoende stijfheid om over 10 m lengte en 4 m breedte vormvast te blijven. Een dunne sandwich constructie met een lichtgewicht “web” op de bovenzijde voldeed. Zij het met verstevigings-inserts onder de ophangpunten voor de krachtengeleiding.

Een klein detail bleken de deuren van het museum; deze konden deels gedemonteerd worden doch het gat in het gebouw bleef klein en maatgevend. Uit een digitale simulatie is daarom besloten om het ontwerp met 10% te verkleinen en een protocol op te stellen op welke unieke wijze ze naar binnen gebracht konden worden. Het transport was buiten het verkrijgen van een vergunning tot in hartje Parijs ook een secuur karwei. De schalen konden niet gestapeld worden (vanwege vorm én geïnstalleerde LED’s) én moesten op een dieplader binnen maximale maten vallen om überhaupt Parijs in te komen.