Yearly Archives: 2014

Nieuwe kotter maakt visserij duurzamer

Er staat een nieuw soort kotter op stapel, dat het aanzien van de Nederlandse visserij kan veranderen. Het eerste exemplaar, onder de voorlopige aanduiding MDV-2015, moet volgend jaar in de vaart komen. De nadruk ligt op kostenbesparing en duurzaamheid. De Nederlandse kottervloot is verouderd. Van de ongeveer 280 kotters is twee derde meer dan twintig…
Read more

Terugblik op het CompoWorld jaarcongres

Ook het afgelopen jaarcongres ‘’Composites in Production’’ was weer een groot succes. Tijdens deze dagen hebben wij onder andere ons grote scheepsdeuren project aangekondigd. Dit jaar wordt de productie voor een werf in Italië ter hand genomen worden. Bekijk dit filmfragment voor meer informatie.

Verder was VABO Composites als bedrijf uitgekozen voor het in ontvangst nemen van een innovatievoucher voor de ontwikkeling van een flexibel in te stellen malconcept, hierin kunnen meerdere typen composiet producten geproduceerd worden. Samen met het NLR onderzoeken wij welk systeem voor de instelfunctie gebruikt kan worden.
Ook is er nog een gedeelde check door Hoekman Shipbuilding, Masterplan Duurzame Visserij en ons in ontvangst genomen voor de ontwikkeling van een composiet modulair stuurhuis voor visserijschepen.

We kijken zeer tevreden terug op het jaarcongres 2014.

Radarmast voor Megajacht

Met een hoogte van 12 meter een internationaal project van enorme omvang (230m2), dat is waar wij bij VABO Composites aan hebben gewerkt in de afgelopen tijd. In samenwerking met Mouldcam Heerenveen die de volledige engineering en de bouw van de directe mallen uitgevoerd heeft wordt de bouw en assemblage van de vezelversterkte radar mast volledig (incl. leidingwerk) door ons uitgevoerd.

De mast is opgebouwd uit twee halfronde staanders met  daartussen drie plateaus voor de radar domes en elektronica. De delen worden voor transport geassembleerd en daarna op een ponton over zee vervoerd worden naar het jacht voor de samenbouw.

Voordelen om deze mast in composiet uit te voeren zijn vooral de sterkte van het materiaal en het gewichtsreducerend aspect. Dit geeft composiet een grote voorsprong op andere materialen.

Wij, als VABO Composites, zijn heel trots om een product als deze radarmast te mogen maken voor een buitenlandse internationaal toonaangevende werf. Dergelijke grootschalige complexe projecten passen perfect in onze strategie.

Composites in Production

Voor de 3e maal organiseert CompoWorld het jaarcongres met dit jaar als thema 'Composites In Production'. Er is veel in ontwikkeling en nog veel te onderzoeken op het gebied van automatiseren in de composieten industrie. Wat kunt u verwachten? Beide dagen is er vanaf 09.00 uur gelegenheid tot het bezoeken van diverse stands. Er zijn…
Read more

Lichtgewicht manipulator

Het betreft hier een onderdeel voor een pallatiseermachine van Verbruggen. Verbruggen biedt oplossingen voor het palletiseren van stukgoed in diverse verpakkingen en afmetingen, waaronder zakken aardappels en uien. Deze machines worden wereldwijd verkocht. De manipulator, een bewegende zwaar onderdeel, is vervangen door composiet. Het product is gebouwd in een lichtgewicht composiet sandwichconstructie en brengt een gewichtreductie van 50% met zich mee. Hierdoor en door…
Read more

Bezoek van minister Henk Kamp

Op 12 mei 2014 heeft Henk Kamp, minister van Economische Zaken, een bezoek gebracht aan het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlabaratorium. Hierbij waren ook gedeputeerde Jan-Nico Appelman en burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder aanwezig. Tijdens dit bezoek heeft Arnold Vaandrager van VABO Composites met de minister gesproken over de mogelijkheden en ontwikkelingen…
Read more