VABO Composites begeleidt studententeam van de H.A.N

De afdeling Autotechniek van de Hogeschool Arnhem Nijmegen heeft donderdagochtend 4 april de door VABO Composites geproduceerde Arval Inspire II onthuld. De in composiet gebouwde stadsauto die waterstof-elektrisch wordt aangedreven heeft een verwacht verbruik van 1 liter op 600 gereden kilometers.
Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen is het belangrijk om het gewicht van de auto laag te houden. Daarom is er gekozen voor een body van vezelversterkte kunststof (composiet).

Waterstof: veilig alternatief

De Arval Inspire II is voor 2 doelen gebouwd: deelname aan de Shell Eco-marathon (volgende maand), maar ook om ermee de weg op te gaan. Het studententeam HAN Hydromotive streeft naar wegtoelating door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in 2014. Keuring door de RDW stelt veel eisen aan het ontwerp. De Arval Inspire II Personal Mobility Vehicle (PMV) heeft een zelfdragende carrosserie van composiet rondom een zeer sterke en stijf driehoekige ‘tube’ met daarin de waterstofelektrische aandrijving.

Technische aspecten van de Arval Inspire II
Voor het bouwen van het voertuig is gebruik gemaakt van moderne productietechnieken. De zelfdragende carrosserie is vervaardigd van hoogwaardige composieten. Uit computeranalyses en na uitgebreid testen in de windtunnel blijkt dat de weerstandscoëfficiënt (Cw-waarde) van het voertuig zeer laag is: 0,2. Een lage Cw-waarde betekent een lagere luchtweerstand, resulterend in een lager brandstofverbruik en - bij gebruik van fossiele brandstoffen - een verminderde CO2-uitstoot.

VABO Composites, een bedrijf dat composietproducten ontwikkelt en produceert, begeleidt dergelijke projecten om te laten zien wat de mogelijkheden zijn met composiet. Daarnaast geeft het jonge mensen de kans om kennis te laten maken met het materiaal van de toekomst.

Reacties zijn gesloten.